Karibský svatební dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
315 g másla
280 g hladké mouky
2,5 KL kypřícího prášku
špetka soli
375 g krupicového cukru
1,2 sáčku vanilkového cukru
7 vajec
160 ml podmáslí
200 g kompotovaného ananasu
125 g strouhaného kokosu
Poleva:
3 bílky
156 g moučkového cukru
1,2 sáčku vanilkového cukru
156 g másla
máslo
hrubou mouku na vysypání formy
jedlé květy na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Vytřeme máslem a vysypeme moukou čtvercovou formu o hraně 25 cm.

  2. Smícháme si hladkou mouku s kypřícím práškem a solí. Oddělíme žloutky a bílky.

  3. Ve větší míse utřeme máslo s krupicovým cukrem. Nejlépe el.šlehačem. Asi po 5 minutách šlehání přidáváme po jednom žloutku a pořád šleháme. Pak přidáme moučnou směs a podmáslí.

  4. Ananas nakrájíme na malé kousky a spolu s kokosem vmícháme do těsta. Nakonec vyšleháme sníh z bílků, do kterého jsme před koncem šlehání p

  5. řidali vanilkový cukr. Opatrně překládáním vmícháme sníh do těsta. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby kterou jsme předehřáli na 180°C a pečeme cca 1 hodinu. Kontrolujeme špejlí - každá trouba peče jinak.

  6. Po dopečení necháme korpus vychladnout.

  7. Polevu připravíme tak, že si dáme vařit vodu do většího kastrolu. Když voda vře, dáme si do ní ohnivzdornou misku, dáme do ní bílky a moučkový i vanilkový cukr.

  8. Mícháme, dokud se cukry nerozpustí (asi 2 - 3 minuty).

  9. Pak vyndáme z vodní lázně a elektrickým šlehačem šleháme dokud bílky nevychladnou. Udělá se nám tím vlastně sladký sníh.

  10. Když je chladný, všleháváme máslo. Zpočátku to vypadá jako by se máslo srazilo, ale nebojte - vyšlehá se to do hladkého krému.

  11. Dort se krémem potře pouze po povrchu. Dozdobujeme dle fantazie a možností bílými květy. Samozřejmě nejlepší jsou jedlé. Pokud nemáme, použijeme co máme za květy - jen nesmějí být ošetřeny chemií.

  12. Abychom nekontaminovali krém šťávou, která může z květu vytékat - zabalíme stopku do alobalu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!