Kuře s houbami po chalupářsku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře (nebo 4 kuřecí stehna či čtvrtky)
50 g másla
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1/4 l vody nebo kuřecího či slepičího vývaru
250 g čerstvých hub (můžeme nahradit i hlívou či žampiony)
0,2 l sladké smetany
20 g hladké mouky
sůl
špetka pepře
2-3 KL citrónové šťávy nebo asi 1 dl bílého vína
sekaná petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kuře opláchneme, osušíme a rozčtvrtíme. Osolíme, opepříme a na másle po všech stranách asi 10 minut opékáme (nejlépe ve větší hluboké pánvi, kde pak celé jídlo i uvaříme, záleží na počtu porcí).

  2. Pak maso na chvíli vyjmeme z pánve, přidáme jemně usekanou cibuli a nadrobno pokrájený česnek. Lehce osmahneme, přidáme nakrájené houby (pokud použijeme žampiony či hlívu, můžeme pro houbovější chuť přidat i houbový prášek, pokud ho máme), chvilku podusíme a podlijeme vývarem, vrátíme kuřecí díly, a přikryté dusíme asi půl hodiny.

  3. Měkké maso vyndáme, přilijeme smetanu (stačí i jen 12%) s rozmíchanou moukou a povaříme. Během prováření dochutíme několika kapkami citr. šťávy nebo bílým vínem, a navíc můžeme přidat sekanou petrželku. Maso v omáčce prohřejeme a podáváme s vařenými brambory, noky, rýží, nebo i lehkým knedlíkem, já jsem podávala s rychlými knedlíky z prášku (odkaz v ponámce), ale vhodný je třeba i knedlík karlovarský.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!