Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Sorbet:
- 150 g jahod
- 20 g třtinového cukru
- nastrouhaná limetková kůra z 1/2 limetky
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- 70 ml vody
- Pokud nejsou jahody tolik sladké přidala bych ještě o 10g cukru více
- Mátový krém:
- 1 polévková lžíce asi 13 g moučkového cukru
- větvička – tj asi 8 lístků máty
- 1 čajová lžička limetkové šťávy
- 50 g créme fraiche
- 100 g smetany ke šlehání (nejlépe vysokoprocentní)
- 4-5 cl bílého karibského rumu
Postup Jahodový sorbet s karibským rumem a mátovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku nalijeme 70 ml vody, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou limetovou kůru a přivedeme k varu. Vaříme 3 minuty, poté přidáme limetovou šťávu a stáhneme z ohně. Necháme lehce zchladnout.
Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme je k sirupu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vychladlé nalijeme do krabičky v nižší vrstvě a dáme do mrazáku.
Zmrzlou směs rozsekáme v mixéru na sníh. Zalijeme bílým rumem, promícháme a opět dáme zmrazit.
Mátu spolu s moučkovým cukrem a limetovou šťávou vložíme do hmoždíře a utřeme v hladkou pastu. Pastu smícháme s créme fraiche. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme k mátové smetaně. Do mističky dáme trochu krému, 3 lžíce sorbetu a ještě lehce dozdobíme krémem. Můžeme dozdobit pár lístky máty a skrojkem limetky.