Karamelizované hlávkové zelí
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 zelí bílé nebo červené (menší hlávka)
- 5 lžic třtinového cukru(použijeme-li krupicový nebo krystal postačí 4 lžíce)
- 1 větší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička celého kmínu
- 200 g špeku nakrájeného na drobné kostičky
- 250 ml bílého suchého vína(použila jsem Veltlínské zelené)
- sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva z 1 citronu na dochucení
- na jemných slzičkách nastrouhaná malá brambora na případné zahuštění
Postup Karamelizované hlávkové zelí
Postup přípravy receptu
-
Zelí očistíme, odstraníme případné povadlé vrchní listy a hlávku rozřízneme na čtvrtiny. Vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na drobné nudličky a na 3minuty vložíme ho hrnce s vařící osolenou vodou. Poté scedíme a necháme okapat.
Do kastrůlku na rozehřátý olej dáme kmín a nakrájený špek. Po malé chvilce, když špek začne slabě růžovět přidáme cibuli, promícháme, necháme zesklovatět a odstavíme bokem.
Do rozehřátého hrnce nasypeme cukr a na slabém plameni za stálého míchání necháme cukr karamelizovat do slabě nahnědlé barvy.
Opatrně vmícháme víno, přidáme nakrájené zelí a cibuli se špekem. Lehce osolíme, opepříme, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Na závěr podle chuti okyselíme a přisolíme. Pokud chceme mít zelí o něco hustější, po cca 15minutách dušení přidáme nastrouhanou bramboru a za občasného promíchání dusíme ještě 10minut.