Karamel

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g cukr krystal (krupice)
200 g smetany na šlehání 30%
125 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Já ho sem tam zamíchám, ať se nepřipálí a občas stáhnu z plotny a míchám mimo.

  2. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a pořád mícháme, až se máslo rozpustí. Přilejeme smetanu, začne bublat (cukr se srazí a ztvrdne, dávat pozor na opaření) a za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka. Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice (se šroubovacím uzávěrem) a necháme vychladnout.

  3. Karamel po ztuhnutí má konzistenci husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a dáme do lednice. Podle potřeby odebíráme. Použití karamelu:

  4. 1. Na přípravu polevy.

  5. 2. Do různých krémů zašlehat 2-3 polévkové lžíce- karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašlehávat přímo z lednice.

  6. 3. Na polití palačinek, na šlehačkové poháry, atd-krátce ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!