Kapr na houbách s vlašskými ořechy – rodinný recept sokolnického rybáře

Recepty, Ryby

Suroviny

2–4 porce kapra
cca 20 půlek vlašských ořechů
velkou hrst žampionů nebo sušených hub
sůl
pepř mletý
kmín
50 g sádla
50 g másla
citron
bílé víno

Postup přípravy receptu

  1. Z porcí kapra odstraníme páteř a žebra. Porce prořízneme co 2 – 3 mm až ke kůži. Při prořezávání ucítíme křupnutí. To se přeruší drobné kostičky a nevadí pak při konzumaci. Porce osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme odležet.

  2. Ořechy oloupeme, jádra pěkně na půlky. Dále si připravíme buď žampiony nebo, pokud žampiony nemáme, tak sušené houby. Žampiony nakrájíme na plátky. Pokud máme sušené houby, tak tyto namočíme.

  3. Před přidáním k rybě namočené houby slejeme a necháme okapat. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na každou porci přijde půlka kolečka.

  4. Máslo a sádlo v poměru 1:1 rozpustíme na pánvi, vložíme odležené porce kapra a podlijeme vínem. Pod pokličkou dusíme asi 5 -7 minut. Po té porce obrátíme, mezi porce nasypeme ořechy a houby.

  5. Na rybí porce dáme půl kolečka citronu. Nyní bez poklice pomalu pečeme do úplného vypaření vína.

  6. Jak píše autor, sokolnický rybář......víno vytáhne z kapra rybinu a dodá masu nádhernou chuť....

  7. Přílohu doporučuje hranolky a zapíjet zbylým vínem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!