Pravá drážďanská štóla

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
125 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
180 g rozinek
6 lžic rumu
100 g mletých mandlí
100 g kandovaného ovoce (citronátu)
je možné přidat i marcipán kdo ho má rád
Špetka soli
Na posypání:
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu a kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.

  3. Necháme 60 minut kynout.

  4. Poté vzniklé těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a opět ho necháme 60 minut odpočívat v teple.

  5. Z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200°C.

  6. Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat. Poté pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.

  7. Abychom ji dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.

  8. Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!