Pravá drážďanská štóla
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 125 ml mléka
- 1 kostka droždí (42g)
- 180 g rozinek
- 6 lžic rumu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g kandovaného ovoce (citronátu)
- je možné přidat i marcipán kdo ho má rád
- Špetka soli
- Na posypání:
- 4 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup Pravá drážďanská štóla
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu a kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.
Necháme 60 minut kynout.
Poté vzniklé těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a opět ho necháme 60 minut odpočívat v teple.
Z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200°C.
Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat. Poté pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.
Abychom ji dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.
Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.