Indický dhal z červené čočky

Recepty, Luštěniny

Suroviny

150 g červené čočky
2 ks rajčat
1/2 cibule
1 stroužek česneku
chilli paprička dle chuti
zázvor dle chuti
1 PL ghí (přepuštěné máslo)
1 KL koření garam masala
na špičku kávové lžičky kurkumy
1/5 KL římského kmínu
1 PL čerstvého koriandru
1 KL citronové šťávy
sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme a uvaříme doměkka (pozor, červená čočka je velmi rychle hotová, nemusíte ji namáčet). Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Rozpustíme ghí, necháme rozvonět římský kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na velmi jemno nakrájený zázvor a chilli papričku, prolisovaný česnek a asi 1 minutu restujeme.

  2. Dále přidáme nakrájená rajčata, kurkumu a koření garam masala a společně podusíme do změknutí rajčat. Přidáme čočku, pár lžic vody z čočky a necháme za občasného promíchání společně prohřívat při mírné teplotě asi 5 minut. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a nadrobno nasekaný koriandr.

  3. Podáváme s chlebovou plackou naan nebo s plackou chapati, ale je k tomu dobrá i rýže basmati.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!