Indický dhal z červené čočky
Recepty, LuštěninySuroviny
- 150 g červené čočky
- 2 ks rajčat
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- chilli paprička dle chuti
- zázvor dle chuti
- 1 PL ghí (přepuštěné máslo)
- 1 KL koření garam masala
- na špičku kávové lžičky kurkumy
- 1/5 KL římského kmínu
- 1 PL čerstvého koriandru
- 1 KL citronové šťávy
- sůl
- KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Postup Indický dhal z červené čočky
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme a uvaříme doměkka (pozor, červená čočka je velmi rychle hotová, nemusíte ji namáčet). Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Rozpustíme ghí, necháme rozvonět římský kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na velmi jemno nakrájený zázvor a chilli papričku, prolisovaný česnek a asi 1 minutu restujeme.
Dále přidáme nakrájená rajčata, kurkumu a koření garam masala a společně podusíme do změknutí rajčat. Přidáme čočku, pár lžic vody z čočky a necháme za občasného promíchání společně prohřívat při mírné teplotě asi 5 minut. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a nadrobno nasekaný koriandr.
Podáváme s chlebovou plackou naan nebo s plackou chapati, ale je k tomu dobrá i rýže basmati.