Kandovaný zázvor
Recepty, OstatníPostup Kandovaný zázvor
Postup přípravy receptu
-
Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky silné 2-3 mm.
Přendáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vaříme za občasného promíchání asi 10 min.
Následně vývar opatrně slijeme (uschováme), plátky zalijeme čerstvou vodou a opět 10 min povaříme. Tento postup opakujeme 4x, abychom odstranili část štiplavosti.
Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijeme vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidáme cukr.
Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na ty tři kusy zázvoru, co jsou na fotografii, jsem dala 4 vrchovaté lžíce.
Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor a většina tekutiny se vyvaří (trvá to obvykle 20-30 min).
Na závěr přendáme na talíř, oddělíme od sebe jednotlivé kousky a necháme zaschnout.
Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžeme ještě obalit v krupicovém cukru.