Vánoční štola s kandovaným ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
- 125 g Hery
- 200 g pískového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 žloutky
- 250 g tvarohu (červený tučný)
- 1,5 dl mléka
- 200 g rozinek (rum podle chuti)
- 100 g mandlí (ideálně plátky)
- 200 g ořechů
- 2 krabičky kandovaného ovoce
- 1/4 másla a moučkový cukr na potření
Postup Vánoční štola s kandovaným ovocem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme dohromady všechny suché směsi - mouku, prášek do pečiva, pískový cukr, vanilkové cukry, ořechy.
Postupně přidáváme další ingredience - Heru, žloutky, tvaroh, mléko. Doporučuji nenechávat Heru příliš změknout.
Nakonec přidáme mandlové plátky, kandované ovoce a rozinky, které po vytažení z rumu obalíme v mouce. Pokud je těsto příliš řídké, je potřeba nechat jej ztuhnout v ledničce, případně přidat trochu mouky.
Z těsta vytvarujeme dvě štoly. Během tvarování štoly podsypáváme moukou, aby se nelepily.
Troubu rozehřejeme na 200 °C, po 6 minutách stáhneme na 180 °C.
Po upečení vytáhneme z trouby a potíráme rozehřátým máslem, smíchaným s cukrem.
Hotové štoly zabalíme do alobalu, dáme do sáčku a necháme uležet přibližně 3 týdny na studeném místě.