Křehký borůvkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 120 g změklého másla
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- Náplň:
- 5 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 150 g borůvek
- 300 ml mléka
- 150 g zakysané smetany
- 2 sáčky vanilkového cukru
Postup Křehký borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Zpracujte těsto z uvedených surovin a nechte jej zabalené ve fólii alespoň jednu hodinu odležet.
Předehřejte troubu na 210⁰C. Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vyložte jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru asi 27 cm. Okraje vytlačte nahoru. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypte na něj luštěniny na zatížení. Pečte 15 minut. Poté luštěniny s alobalem odendejte a pečte dalších cca 7 minut dozlatova.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přimíchejte vejce a smetanu. Přidejte borůvky. Směsí zalijte předpečený korpus. Troubu dejte péct na 170 ⁰C a pečte dalších 45 minut.