Brokolicové koláčky s ricottou a chia semínky s rajčatovým ragú

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

50 g čočky belugy
150 g brokolice
50 g ricotty
15 g chia semínek
sůl
plátky parmazánu
Ragú:
1 velké rajče – cca 180 g
1 polévková lžíce olivového oleje
1 šalotka nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku nasekaný na jemno
1 vrchovatá čajová lžička rajského protlaku
0,5 dl vody
5 lístků čerstvé bazalky
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku vložte do hrnce, zalijte ji dostatečným množstvím vody, přidejte špetku soli a vařte doměkka. Bude to trvat asi 20-25 minut.

  2. Brokolici rozeberte na menší růžičky, vložte ji do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Poté ji sceďte a přelijte studenou vodou. Přebytečnou vodu z ní vymačkejte. Poté vložte brokolici do misky, přidejte ½ uvařené belugy, ricottu, špetku soli a společně rozmixujte tyčovým mixérem. Do směsi přidejte chia semínka, zbytek čočky a promíchejte. Podle potřeby dosolte.

  3. Troubu předehřejte na 200 ˚C a na plech položte pečící papír. Ze směsi tvarujte karbanátky“. Směs vám vyjde na 5 kousků. Bochánky položte na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí lžíce uprostřed každého bochánku utvořte důlek. Vložte do trouby, pečte 20 minut.

  4. Připravte ragú. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vody by mělo být tolik, aby hladina dosáhla nad potopené rajče. Rajče nařízněte navrchu křížem a vložte do vroucí vody. Nechte chvíli vařit. Vyndejte jej ve chvíli, kdy začne od naříznutí praskat. Nechte jej trochu zchladnout a poté oloupejte. Rajče překrojte napůl, vyřízněte bubáky a každou polovinu ještě jednou přepulte a nakrájejte na asi půlcentimetrová čtvrtkolečka.

  5. Na menší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Přidejte šalotku a nechte jí zesklovatět. Přidejte protlak a nasekaný česnek, míchejte, dokud se česnek nerozvoní. Poté přidejte rajčata, půl deci vody a lehce osolte a opepřete. Vařte do zhoustnutí. Bazalku nasekejte na jemno a přidejte do ragú, stáhněte z plamene a promíchejte. Do upečených koláčků nandejte trochu ragú a ozdobte hoblinkami parmezánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!