Kančí plec na smetaně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1,5 kg kančí plece
1 velká petržel
2 větší mrkve
¼ bulvy středního celeru
1 velká cibule
500 ml sladké smetany 33%
30 dkg uzeného špeku
10 dkg másla
Marináda:
do hmoždíře dáme po
1 kávová lžička tymiánu
1 kl kuliček jalovce
1 kl rozmarýnu
1 kl hrubé soli
1 kl oleje

Postup přípravy receptu

  1. Kančí plec odblaníme a svážeme do tvaru válečku, poctivě prošpikujeme klínky špeku a potřeme povrch masa v hmoždíři rozdrcenou a smíchanou marinádou.

  2. Maso následně polijeme rozpuštěným máslem a vložíme zakryté do chladna na 48 hodin.

  3. Maso po poctivém naložení zprudka orestujeme na pánvi a vložíme do pekáče. Podlijeme cca 0,5 l vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny.

  4. Mezi tím do výpeku z pánve přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou lehce opečeme.

  5. Po hodině pečení maso otočíme.

  6. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a uložíme nakrájené v teple.

  7. Upečenou zeleninu dáme do kastrolu včetně šťávy a ponorným mixérem rozmixujeme úplně do hladka. Do této vzniklé zeleninové kaše vlijeme 2 kelímky sladké smetany a již jen dle potřeby dochutíme solí. Omáčku před podáváním prohřejeme cca 15 minut a podáváme s houskovým knedlíkem a dle chuti i s brusinkovým kompotem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!