Jogurtové lívance s borůvkovou omáčkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 hrníčky prosáté mouky 220 g (hladká nebo mixujte celozrnnou pšeničnou se špaldovou)
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička soli
- 2 hrníčky bílého jogurtu cca 450 g
- 1 vejce nejlépe pokojové teploty
- 1 hrníček mléka cca 210 ml
- 1 hrníček borůvek opláchnutých a okapaných
- alternativně hrst či dvě ovesných vloček pokud by těsto bylo řídké
- máslo či olej na smažení
- Na borůvkovou omáčku potřebujete:
- 1/2 hrníčku studené vody cca 100 ml
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 hrníčku prosátého cukru moučka (dle chuti)
- 2 hrníčky čerstvých borůvek cca 180-200 g
- 1/2 lžičky mleté skořice či kardamonu (nemusí být)
- trochu vanilkového extraktu
Postup Jogurtové lívance s borůvkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse si smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. V další o něco menší misce dobře ušlehejte metličkou vejce, jogurt a mléko.
Tuto mokrou směs vlijte do suché směsi a důkladně promíchejte, aby tam nebyly žmolky.
Opatrně vmíchejte hrníček borůvek tak, aby se obalily těstem. Pokud se vám směs zdá řidší (záleží jak saje vaše mouka vlhkost a jak hustý byl jogurt), tak se nebojte přisypat hrst či dvě ovesných vloček.
Po promíchání nechte těsto chvilinku odstát, aby se mouka spojila s tekutinami, než si připravíte borůvkovou omáčku.
S borůvkovou omáčkou si moc hlavu lámat nemusíte, dá se vyrobit klidně i den dopředu. Je to snadné! Do kastrůlku dejte studenou vodu, kukuřičný škrob a prosijte cukr moučka (plus případné koření).
Metličkou velmi dobře prošlehejte, aby se vše dobře rozpustilo.
Teprve pak vmíchejte borůvky a za příležitostného míchání přiveďte suroviny na omáčku k varu.
Vařte cca 2 minuty, až když borůvky začnou krásně praskat a pouštět šťávu, tak sporák vypněte. Ochutnejte a případně dolaďte cukrem (či citronovou šťávou, pokud jste přesladili..).
Rozpalte si nepřilnavou pánev a dejte lžičku tuku, na kterém budete smažit (já používám kokosový olej, neb se tolik nepřipaluje).
Trošku ztlumte výkon sporáku o 1/4 a naběračkou lijte lívanečky ve velikosti dle vašeho gusta.
Až se vytvoří pevnější okraje a uprostřed těsto nabublinkuje (cca 2 minuty), je čas lívance otočit a dopéct 1-2 minuty.
Přendejte na talíř s papírovými utěrkami, aby se lívance zbavily přebytečného tuku.
Hotové lívance s jogurtem podávejte polité teplou borůvkovou omáčkou a celou porci ještě řádně pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko. Já je miluju navrstvené na sebe, proložené čerstvými borůvkami v jednotlivých vrstvách a pořádný šplouch lahodné borůvkové omáčky!
Podávejte ihned.
Je to naprostá lahůdka! I když jsou v receptu (na můj běžný vkus) kvanta cukru, tak si vaše svědomí může oddechnout, neb se na těsto dá použít zdravější verze mouky, případně ovesné vločky. Celkově ve výsledku lívance s jogurtem nepůsobí vůbec nijak sladce a to díky šťavnatým borůvkám se svou typickou nakyslejší chutí. Tím, že borůvky jsou jak v těstě, tak v omáčce, tak tím pádem si chutě a vůně léta užijete dostatek! Zbylá omáčka se dá použít i na další dezerty, takže ji jednoduše přendejte do uzavíratelné nádoby a odložte do chladničky. Stačí jí pak mírně přihřát a je už zase připravena vykouzlit úsměv na vaší spokojené tváři.