Jidáše - drobenkové
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry - čerstvě nastrouhané
- špetka soli
- 30 g droždí
- 120 g rozpuštěného másla
- cca 280 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- hrst rozinek, předem namočených v rumu
- mandle nebo ořechy nasekané - nemusí být, dle chuti
- Dále:
- rozšlehané vejce na potření jidášů
- drobenka z polohrubé mouky, změklého másla, vanilkového a moučkového cukru
Postup Jidáše - drobenkové
Postup přípravy receptu
-
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.
Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promíchneme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse těsto necháme pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.
Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme je nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.
Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.