Pivní celozrnné bagety
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 g vody
- lžička sladěnky
- 15 g droždí
- 120 g hladké mouky
- - smícháme a necháme hodinu kynout
- Dále:
- 130 ml (g) piva
- 3 lžíce oleje
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 lžičky soli
- a kdo má rád, 0,5-1 lžičku chlebového koření nebo drceného kmínu
Postup Pivní celozrnné bagety
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme přibližně hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtvrtiny, z každého kusu uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak bulky rozválíme na dlouhé bagety, uložíme na plech s papírem nebo fólií, každou několikrát nařízneme a necháme vykynout.
Vkládáme do trouby vyhřáté na 220°C, předtím můžeme (ale nemusíme) potřít vodou – nepotřeným bagetám zůstane na kůrce moučná kresba. Pečeme asi 20-30 minut.