Jelení kýta s plněnou hruškou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 700 g jelení kýta
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 6 bobulek jalovce
- 1 citrón
- 1 velká cibule
- 50 g celeru
- 3 mrkve
- 1 lžíce cukru
- 80 g másla
- 50 g slaniny
- sůl
- mletý pepř
- 250 ml suchého červeného vína
- 250 ml suchého bílého vína
- 30 g hladké mouky
- 100 g smetany
- 2 půlené kompotované hrušky
- brusinky
- listy hlávkového salátu
Postup Jelení kýta s plněnou hruškou
Postup přípravy receptu
-
Jelení kýtu očistíme, odblaníme, osolíme, posypeme rozdrceným kořením a necháme 2 dny v chladnu uležet.
Maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme pepřem.
Cibuli nakrájíme, celer nahrubo nastrouháme a zpěníme na másle s rozškvařenou slaninou.
Do tohoto základu vložíme plátky masa, osmahneme po obou stranách a pod poklicí dusíme asi 10 minut.
Pak maso podlijeme červeným vínem a dusíme doměkka.
Vyjmeme je a udržujeme v teple.
Šťávu odpaříme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme trochou studené vody.
Uvedeme ji do varu a za stálého míchání vaříme 10 minut.
Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ale dál již nevaříme, případně přisolíme.
Mezitím očistíme mrkev nakrájíme a povaříme asi 8 minut v malém množství vody s cukrem, aby získala sklovitou glazuru.
Půlené hrušky prohřejeme v bílém víně.
Maso upravíme na talíři s listy salátu, půlkou hrušky plněnou brusinkami, mrkví a polijeme omáčkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo noky.