Jelení kýta s plněnou hruškou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

700 g jelení kýta
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
6 bobulek jalovce
1 citrón
1 velká cibule
50 g celeru
3 mrkve
1 lžíce cukru
80 g másla
50 g slaniny
sůl
mletý pepř
250 ml suchého červeného vína
250 ml suchého bílého vína
30 g hladké mouky
100 g smetany
2 půlené kompotované hrušky
brusinky
listy hlávkového salátu

Postup přípravy receptu

  1. Jelení kýtu očistíme, odblaníme, osolíme, posypeme rozdrceným kořením a necháme 2 dny v chladnu uležet.

  2. Maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme pepřem.

  3. Cibuli nakrájíme, celer nahrubo nastrouháme a zpěníme na másle s rozškvařenou slaninou.

  4. Do tohoto základu vložíme plátky masa, osmahneme po obou stranách a pod poklicí dusíme asi 10 minut.

  5. Pak maso podlijeme červeným vínem a dusíme doměkka.

  6. Vyjmeme je a udržujeme v teple.

  7. Šťávu odpaříme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme trochou studené vody.

  8. Uvedeme ji do varu a za stálého míchání vaříme 10 minut.

  9. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ale dál již nevaříme, případně přisolíme.

  10. Mezitím očistíme mrkev nakrájíme a povaříme asi 8 minut v malém množství vody s cukrem, aby získala sklovitou glazuru.

  11. Půlené hrušky prohřejeme v bílém víně.

  12. Maso upravíme na talíři s listy salátu, půlkou hrušky plněnou brusinkami, mrkví a polijeme omáčkou.

  13. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!