Jelení guláš babičky Aničky
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 500 g masa ze zvěřiny (jelení, srnčí, divočák apod.)
- 2 středně velké cibule
- 50 g špeku
- 1 lžíce sádla
- 2-3 dl červeného vína
- pepř a sůl
- majoránka
- sladká paprika
- rajčatový protlak nebo šťáva
- kousek polévkové kostky
- granulovaná hotová jíška
- 1 nožička dobré klobásy debrecínského typu
- celý pepř, nové koření a bobkový list
- kdo má rád, může přilít smetanu).
Postup Jelení guláš babičky Aničky
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na větší špalíčky (asi po 40 g) a naložíme přes noc do vína (víno můžeme trochu zředit vodou, ale ne moc) a přidáme několik kuliček pepře, nového koření a 1-2 bobkové listy. Maso scedíme a necháme pečlivě okapat. Vínovou marinádu nevyléváme.
Na sádle a slanině osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme maso, opečeme, osolíme a okořeníme pepřem a paprikou. Podléváme masovým vývarem (nebo vývarem z kostí) a scezeným vínem, přidáme i rajčat. šťávu. Dusíme doměkka.
Na konci dušení přidáme do omáčky dobrou klobásu nakrájenou na půlkolečka a necháme ještě malou chvíli povařit. Pak guláš zahustíme hotovou jíškou a nakonec přidáme majoránku a chvilinku provaříme. Kdo rád, přidá do omáčky smetanu.