Jelení guláš s červenou kapií a šípkovou chutí
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 800 g jeleního masa z kýty
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 snítky rozmarýnu
- olej na naložení masa
- 1 malý rajský protlak
- 4-5 cibulí (nejlépe je dávat množství a váhu cibule podle váhy masa- kvůli pěkné barvě guláše)
- 1,5 polévkových lžic gulášového koření
- 4 dcl červeného vína (Rulandské nebo jiné a množství podle každého)
- sádlo
- čerstvý mletý pepř
- sůl
- +
- 1,5 polévkové lžíce šípkového extra džemu nebo zavařeniny (může být i švestkový džem nebo povidla)
- zelená petrželová nať
- 2 polévkové lžíce naložené okapané sterilované kapie
- domácí chlebová strouhanka na zahuštění podle potřeby
Postup Jelení guláš s červenou kapií a šípkovou chutí
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky, přidáme koření – 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 snítky rozmarýnu, zakápneme olejem,promícháme a necháme přes noc odležet.
Na druhý den si pokrájíme všechny připravené cibule na drobné kostičky, vložíme je do větší nádoby,/ kterou je možné vložit do trouby/ a opečeme je na rozehřátém sádle pěkně dohněda.
Zasypeme je gulášovým kořením a do tohoto základu vložíme zprudka opéci naložené maso. Orestujeme jej pěkně ze všech stran, dokud maso nepustí všechnu šťávu.
Pak přidáme malý rajský protlak a stále mícháme. Když se maso zatáhne a pustí dostatečné množství šťávy, podlijeme ho červeným vínem a vložíme s nádobou do trouby na 180°C a necháme dusit pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podléváme vodou.
Když je maso téměř měkké, vyndáme ho s nádobou zpět nahoru na varnou plochu.
Do guláše vložíme okapanou sterilovanou, na proužky pokrájenou, červenou kapii a podusíme ještě chvíli doměkka.
Nakonec přidáme do guláše šípkový džem (nebo marmeládu) a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Guláš je dost hustý, ale můžeme ho podle potřeby zahustit domácí chlebovou strouhankou. Hotový guláš na talíři posypeme nakrájenou zelenou petrželkou nebo zdobíme snítkou rozmarýnu. Podáváme s knedlíkem.