Švestkový koláč s pokličkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
150 g másla (nenechávat příliš změknout)
5 lžic chladné vody
špetka soli
500 g vypeckovaných švestek
1 skořicový cukr
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce granka
1 lžička skořice
sezamová semínka
rozšlehané vejce
hrubá mouka
tuk na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme na vále se špetkou soli a s kousky nakrájeného másla. Uprostřed utvoříme důlek a vlijeme vlažnou vodu. Důkladně propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň tři čtvrtě hodiny odpočinout.

  2. Mezitím vypeckujeme švestky a pokrájíme je na čtvrtiny.

  3. Oddělíme 2/3 těsta a na pomoučeném vále rozválíme na placku o velikosti koláčové formy. Vymazanou a vysypanou formu vyplníme těstěm na které hustě poklademe švestky.

  4. Cukry, granko a skořici důkladně promneme a směsí rovnoměrně posypeme švestky.

  5. Zbývající těsto rozválíme na tenčí plát o velikosti koláčové formy a překryjeme jím ovoce. Okraje těst přitiskneme k sobě. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě do zezlátnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!