Švestkový koláč s pokličkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g másla (nenechávat příliš změknout)
- 5 lžic chladné vody
- špetka soli
- 500 g vypeckovaných švestek
- 1 skořicový cukr
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce granka
- 1 lžička skořice
- sezamová semínka
- rozšlehané vejce
- hrubá mouka
- tuk na vymazání a vysypání formy
Postup Švestkový koláč s pokličkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme na vále se špetkou soli a s kousky nakrájeného másla. Uprostřed utvoříme důlek a vlijeme vlažnou vodu. Důkladně propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň tři čtvrtě hodiny odpočinout.
Mezitím vypeckujeme švestky a pokrájíme je na čtvrtiny.
Oddělíme 2/3 těsta a na pomoučeném vále rozválíme na placku o velikosti koláčové formy. Vymazanou a vysypanou formu vyplníme těstěm na které hustě poklademe švestky.
Cukry, granko a skořici důkladně promneme a směsí rovnoměrně posypeme švestky.
Zbývající těsto rozválíme na tenčí plát o velikosti koláčové formy a překryjeme jím ovoce. Okraje těst přitiskneme k sobě. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě do zezlátnutí.