Jehněčí s povidlovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg jehněčího masa (jakékoliv, já jsem měla lopatky)
- 100 g uzené slaniny
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky rozdrceného rozmarýnu (pokud je čerstvý, méně)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1-2 lžíce švestkových povidel
- špetka skořice
- několik kapek citrónové šťávy
Postup Jehněčí s povidlovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Jahňacie mäso prešpikujeme slaninou, okoreníme a osolíme.
Uložíme do pekáčika, posypeme rozmarínom, polejeme olejom.
Priložíme bobkový list, nové korenie, borievky a horčičné semienka, podlejeme vodou a prikryté dusíme v rúre cca 1,5 hodiny (skontrolujeme, či je mäso mäkké).
Potom odkryjeme, ak treba, podlejeme horúcu vodu (tak, aby sme mali dostatok šťavy, ale aby v konečnom výsledku nebola príliš riedka ako voda) a odkryté pečieme ešte 20 minút.
Mäso vyberieme, udržiavame ho v teple.
Šťavu precedíme, vmiešame do nej lekvár, ochutíme štipkou škorice a rozvaríme. Ak treba, šťavu dosolíme. Nakoniec pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
Mäso podávame preliate šťavou. Ako príloha môže byť ryža, tarhoňa, kuskus, podľa chuti.