Vločkovo-brusinkový dort
Recepty, DortySuroviny
- TĚSTO:
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku celozrnné mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- hrst sušených brusinek
- PUDINKOVÝ KRÉM:
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- 1 bílý jogurt
- BRUSINKOVÉ ŽELÉ:
- 1/2 litru brusinkového džusu (dala jsem i slitou šťávu z brusinkového kompotu)
- 2 balíčky extra silné čiré (nebo červené) želatiny
- DÁLE:
- brusinkový kompot (nebo džem)
Postup Vločkovo-brusinkový dort
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO: Vejce vyšlehat s cukrem do pěny, přidat vločky, mléko, citronovou kůru, kakao a mouku smíchanou s kypřícím práškem, nakonec hrst brusinek (dala jsem i zbytek rozinek v rumu, co mi zbyly z pečení vánočky). Těsto nalít do vymazané dortové formy a zvolna péct při 150 °C. Nevyklápět, nechat ve formě vychladnout.
Na vychladlý korpus dáme libovolnou vrsvtu brusinkového kompotu nebo džemu.
PUDINKOVÝ KRÉM: Mléko osladit vanilkovým cukrem a pudink uvařit podle návodu. Hotový pudink nechat vychladnout, ušlehat s jogurtem a rozetřít na korpus.
BRUSINKOVÉ ŽELÉ: Želatinu připravit podle návodu, jen místo vody použít brusinkový džus. Nalít na pudinkovou vrstvu a po vychladnutí dát celý koláč asi na 3 hodiny do ledničky. Hotový koláč,,objet nožem a teprve potom odstranit boční díl formy. Spodní díl nechat - poslouží i jako podnos.