Ječný bochánek (DlabemeZdrave)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

150 g ječné mouky
75 g chlebové pšeničné mouky
90 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky vinného kamene
2 lžíce oleje
180 ml podmáslí
1/2 lžičky jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Velkou pánev potřeme tenkou vrstvou oleje a rozpálíme (u nepřilnavých povrchů není olej potřeba).

  2. Mezitím do velké mísy prosejeme mouky, sůl a kámen.

  3. Přidáme olej a zapracujeme do mouky, až směs začne připomínat strouhanku.

  4. Smícháme podmáslí s jedlou sodou. K

  5. dyž směs začne bublat, vlijeme ji do mouky a vypracujeme měkké těsto. Těsto nesmíme hníst příliš dlouho, jinak by ztuhlo.

  6. Na pomoučeném vále z těsta vytvarujeme placku silou asi 2cm. Na povrchu nožem lehce vyznačíme 4 díly.

  7. Bochánek pečeme při nízké teplotě 8-10 minut z každé strany. Nesmíme ho péct příliš rychle, aby se povrch nespálil a střed nezůstal syrový.

  8. Upečený necháme trochu vychladnout na mřížce a jíme ještě vlažný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!