Jahodové knedlíky z ricotty s mandlemi
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 250 g ricotty
- 100 g hladké mouky
- 100 g dětské krupičky
- 70 g másla
- 12-15 jahod
- -------------
- 180-200 g zakysané smetany (kelímek)
- 1 mandlový cukr (sáček)
- 1 lžíce moučkového cukru
- hrst plátků mandlí
- 2 lžíce másla
Postup Jahodové knedlíky z ricotty s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypte mouku, krupičku, změklé máslo a dobře propracujte jako na drobenku. Pak přidejte ricottu. Těsto se bude zpočátku lepit na prsty, ale čím déle ho budete zpracovávat, tím to bude lepší. Jakmile budete mít z těsta uhnětenou kouli, dejte ji na hodinu - klidně i na déle - odpočinout v krabičce do lednice.
Do misky dejte zakysanou smetanu, přidejte mandlový cukr (je podobný jako vanilkový, tím ho můžete klidně nahradit) a lžíci cukru. To vše vidličkou prošlehejte a dejte chladit do lednice.
Pokud nemáte mandlové plátky, spařte, oloupejte a překrojte mandle. Na pánvičce s máslem je zlehka opečte a dejte stranou.
Jahody zbavte stopek a z lednice vyndejte těsto. Rozkrájejte je na 12-15 kousků (podle velikosti jahod), vytvořte placičky a jahody postupně důkladně zabalte do těsta. Vzniklé knedlíčky ještě jednou pokoulejte v ruce, aby kuličky neměly žádné škvíry či spáry.
Vařte ve větším hrnci, promíchejte, až vyplavou, povařte ještě asi 2 minuty a cedníkem vyndejte do mísy. Na talíři je polijte smetanovou omáčkou a posypte opraženými mandlovými plátky.