Jablkový koláč se smetanou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Náplň:
- 300-400 g zakysané smetany
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 4-5 lžic hladké mouky
- Drobenka:
- 50 g změklého másla
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ovoce výraznější chuti (ostružiny, maliny, jablka...)
Postup Jablkový koláč se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a dáme vychladit do ledničky. Zakysanou smetanu, šlehačku na šlehání smícháme s vejci a cukrem a zahustíme moukou na hladký kašovitý krém.
Z másla, mouky a cukru uděláme drobenku. Vychlazené těsto rozválíme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Posypeme ho ovocem, zalijeme rovnoměrně náplní a posypeme drobenkou. Pečeme při 190°C cca 30-40 minut, do zrůžovění povrchu.