Jablkový / hruškový koláč s ořechovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 hrnky jablek (hrušek) - oloupaných, pokrájených
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice - necelý
0,5 hrnku oleje
5-6 vajec - dle velikosti
1 lžička mleté skořice
1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
1 lžička čerstvé citronové kůry
Drobenka:
100 g změklého másla
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
140 g polohrubé mouky
150 g vlašských ořechů - nasekaných

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na kostičky pokrájená jablka nebo hrušky a nalijeme na velký hlubší plech, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou mouku.

  2. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a posypeme drobenkou, kterou jsme ze všech ingrediencí umíchali v míse mezi prsty a dáme péct na cca 40 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.

  3. Vyzkoušet můžeme koláč i s práškem do perníku anebo dle chuti může do těsta přidat i rozinky předem namočené v rumu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!