Jablkový / hruškový koláč s ořechovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 hrnky jablek (hrušek) - oloupaných, pokrájených
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice - necelý
- 0,5 hrnku oleje
- 5-6 vajec - dle velikosti
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička čerstvé citronové kůry
- Drobenka:
- 100 g změklého másla
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 140 g polohrubé mouky
- 150 g vlašských ořechů - nasekaných
Postup Jablkový / hruškový koláč s ořechovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na kostičky pokrájená jablka nebo hrušky a nalijeme na velký hlubší plech, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou mouku.
Těsto rovnoměrně rozprostřeme a posypeme drobenkou, kterou jsme ze všech ingrediencí umíchali v míse mezi prsty a dáme péct na cca 40 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Vyzkoušet můžeme koláč i s práškem do perníku anebo dle chuti může do těsta přidat i rozinky předem namočené v rumu.