Čokoládové cupcakes s rumem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 velká vejce
- 110 g cukru
- 140 ml mléka
- 6 cl oleje
- 2 cl rumu (2 lžíce)
- 100 g čokoládové polevy v prášku (Dr. Oetker)
- 10 g kakaa
- 6 g kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
- 210 g polohrubé mouky
- Ganache:
- 100 g kvalitní tmavé čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- Na dokončení:
- Fondán (Dr. Oetker)
- Gelové barvivo (Dr. Oetker)
- Kytičky a Trubičky na zdobení (Dr. Oetker)
Postup Čokoládové cupcakes s rumem
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu se smetanou vložte do kastrůlku a rozehřejte. Když přijde směs k varu, míchejte ji asi 1 minutu a poté odstavte.
Ganache nechte ztuhnout, nejlépe přes noc v lednici.
Troubu předehřejte na 180˚C. Formu nebo košíčky na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V míse vyšlehejte metlou vejce s cukrem.
Přidejte mléko, olej, rum a důkladně promíchejte.
Poté přijdete všechny sypké suroviny a důkladně promíchejte.
Naplňte košíčky tak, aby těsto sahalo asi 1 cm pod okraj. Vložte do trouby a pečte 30-35 minut.
Ganache nechte povolit při pokojové teplotě.
Do vychladlých báboviček udělejte pomocí ostrého špičatého nože malé otvory uprostřed. Ganache zaplňte otvory a pomažte celý vršek tak, aby povrch byl hladký a bábovička byla lehce vystouplá.
Fondán obarvěte barvou a vyválejte na tenký plát. Fondán si lehce poprašte kukuřičným škrobem, aby se vám nepřichytával k válečku a pracovní ploše.
Z fondánu vykrájejte kolečka odpovídající velikosti cupcakes. Přiložte kolečko na dortík a pomocí pevného igelitu (např. fólie /košilky na papíry) přitiskněte fondán k cupcaku. Povrch můžete poprášit jedlými třpytkami.
Povrch dortíků ozdobte zdobícími trubičkami. Na kousek naneste polevy více, sem umístíte kytičku. Můžete ještě dozdobit perličkami aj.