Čokoládové cupcakes s rumem

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 velká vejce
110 g cukru
140 ml mléka
6 cl oleje
2 cl rumu (2 lžíce)
100 g čokoládové polevy v prášku (Dr. Oetker)
10 g kakaa
6 g kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
210 g polohrubé mouky
Ganache:
100 g kvalitní tmavé čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
Fondán (Dr. Oetker)
Gelové barvivo (Dr. Oetker)
Kytičky a Trubičky na zdobení (Dr. Oetker)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu se smetanou vložte do kastrůlku a rozehřejte. Když přijde směs k varu, míchejte ji asi 1 minutu a poté odstavte.

  2. Ganache nechte ztuhnout, nejlépe přes noc v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 180˚C. Formu nebo košíčky na muffiny vyložte papírovými košíčky.

  4. V míse vyšlehejte metlou vejce s cukrem.

  5. Přidejte mléko, olej, rum a důkladně promíchejte.

  6. Poté přijdete všechny sypké suroviny a důkladně promíchejte.

  7. Naplňte košíčky tak, aby těsto sahalo asi 1 cm pod okraj. Vložte do trouby a pečte 30-35 minut.

  8. Ganache nechte povolit při pokojové teplotě.

  9. Do vychladlých báboviček udělejte pomocí ostrého špičatého nože malé otvory uprostřed. Ganache zaplňte otvory a pomažte celý vršek tak, aby povrch byl hladký a bábovička byla lehce vystouplá.

  10. Fondán obarvěte barvou a vyválejte na tenký plát. Fondán si lehce poprašte kukuřičným škrobem, aby se vám nepřichytával k válečku a pracovní ploše.

  11. Z fondánu vykrájejte kolečka odpovídající velikosti cupcakes. Přiložte kolečko na dortík a pomocí pevného igelitu (např. fólie /košilky na papíry) přitiskněte fondán k cupcaku. Povrch můžete poprášit jedlými třpytkami.

  12. Povrch dortíků ozdobte zdobícími trubičkami. Na kousek naneste polevy více, sem umístíte kytičku. Můžete ještě dozdobit perličkami aj.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!