Pomerančový dortík
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 2 vejce
- 90 g cukru
- 100 ml mléka
- 40 g hladké mouky
- 90 g polohrubé mouky
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker) – 6 g
- 12 g kakaa
- Krém:
- 400 g zakysané smetany
- 400 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 30 g práškové želatiny do krémů – 1,5 balíčku (Dr. Oetker)
- Na dohotovení:
- 2 pomeranče
- 3 lžíce cukru
- 1 dortové želé – žluté (Dr. Oetker)
Postup Pomerančový dortík
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180˚C. Dno dortové formy o průměru 21cm vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte vejce s cukrem. Do mísy přidejte mléko, mouku, kypřící prášek a kakao a důkladně těsto promíchejte a nalijte do formy. Pečte 20-25 minut. Korpus nechte vychladnout.
Želatinu nasypejte do kastrůlku. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně ji přimíchejte k oslazené smetaně. Želatinu rozpusťte. K želatině přidejte 5 lžic krému a rozmíchejte. Tuto směs rychle vmíchejte do zbytku krému a ten vylijte na korpus. Nechte zatuhnout.
Z pomerančů odkrájejte opatrně slupku. Poté ostrým nožem vykrajujte jednotlivá filátka. Ze zbytku pomeranče vymačkejte šťávu. Šťávu z pomeranče přeceďte do odměrky a dolijte takovým množstvím vody, abyste získali celkem 500 ml tekutiny. Tekutinu vlijte do hrnce, přidejte 3 lžíce cukru a želé. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi jednu minutu. Poté nechte lehce zchladit. Pomeranč rovnoměrně rozprostřete na dort a zalijte jej želé. Nechte vychladit.