Jablečné vdolky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 35 g droždí
- 1 vejce
- 350 ml mléka
- 5 g cukru krystal
- 2 g soli
- 4 polévkové lžíce oleje
- mouku na podsypání
- 5 velkých jablek
- vanilkový cukr
- skořice
- 50 g másla
- moučkový cukr
Postup Jablečné vdolky
Postup přípravy receptu
-
Polovinu mléka trochu ohřejeme, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme nakynout kvásek. Do mouky přidáme sůl, vejce, olej, zbylé mléko, vykynulý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince rozkrojíme na 4-6 dílků a nakrájíme na silnější špalíčky.
Na pomoučněný vál klademe z těsta malé kopečky, rukou vytáhneme do placiček, poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.
Zabalíme jako buchty, dáme na plech vyložený pečícím papírem a trochu rukou zmáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 25-30 minut dozlatova.
Po vyndání z trouby ještě horké hodně potřeme rozpuštěným máslem (můžeme víckrát) a opravdu hodně posypeme moučkovým cukrem.