Jednoduché banketky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g celozrnné mouky
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
1 kostka kvasnic (42 g)
500 ml vody
1 lžička cukru
2 lžičky soli
Na potření:
mléko, nebo vejce
Na posypání:
sezam, mák, kmín

Postup přípravy receptu

  1. Vodu ohřejeme, aby byla vlahá. Do 50 ml vody dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, 1 lžíci mouky, prošleháme a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme prosáté mouky se solí, kváskem, zbytkem vody a vypracujeme tuhé těsto jak na vánočku.

  2. Mísu vytřeme olejem a těsto dáme přikryté kynout na 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné bochánky. Každý bochánek rozválíme na 27 cm široký kruh, který rozkrojíme na 8 trojúhelníčků. Na 3 plechy dáme pečící papír a trojúhelníčky zavineme od širší strany směrem k užší straně, tlakem prstů do stran.

  3. Necháme je na plechu 20 minut nakynout, pak je potřeme mlékem, nebo rozšlehaným vejcem a podle chuti posypeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C na 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!