Jednoduché banketky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g celozrnné mouky
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kostka kvasnic (42 g)
- 500 ml vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- Na potření:
- mléko, nebo vejce
- Na posypání:
- sezam, mák, kmín
Postup Jednoduché banketky
Postup přípravy receptu
-
Vodu ohřejeme, aby byla vlahá. Do 50 ml vody dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, 1 lžíci mouky, prošleháme a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme prosáté mouky se solí, kváskem, zbytkem vody a vypracujeme tuhé těsto jak na vánočku.
Mísu vytřeme olejem a těsto dáme přikryté kynout na 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné bochánky. Každý bochánek rozválíme na 27 cm široký kruh, který rozkrojíme na 8 trojúhelníčků. Na 3 plechy dáme pečící papír a trojúhelníčky zavineme od širší strany směrem k užší straně, tlakem prstů do stran.
Necháme je na plechu 20 minut nakynout, pak je potřeme mlékem, nebo rozšlehaným vejcem a podle chuti posypeme. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C na 25 minut.