Italské jarní rizoto (Risotto primavera)

Recepty, Ostatní

Suroviny

400 g kulatozrnné rýže
1 větší šalotka
1-1,5 dl bílého vína
olivový olej
asi 3/4 l zeleninového vývaru
sůl
1 mladá cuketa
hrst vyloupaného hrášku
1 svazek zeleného chřestu
3 karotky střední velikosti
100 g másla
50 g parmezánu
listová petržel nebo pažitka
80 g sušené šunky - nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Chřestu odlomíme dřevnaté konce a přidáme je do vývaru s další zeleninou dle chuti (mrkev, petržel apod.). Chřest nakrájíme na asi centimetrové kousky, hlavičky necháme stranou.

  2. Na másle osmahneme na tenké nudličky nakrájenou karotku, na kousky nakrájenou cuketu a chřest. Osolíme a smažíme do poloměkka, zelenina nesmí být rozměklá.

  3. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a osmahneme ji do sklovita. Pak zalijeme vínem a necháme prudce odpařit. Začneme přilévat vařící vývar po částech. Vždy mícháme, necháme vsáknout a pořád dokola. Při posledním přidání vývaru zároveň vmícháme osmahnutou zeleninu i s máslem, na kterém se dělala. Necháme dovařit, do horkého odstaveného risotta vmícháme nastrouhaný parmezán, čerstvý hrášek, nasekané bylinky a chřestové hlavičky. Necháme jen prohřát a podáváme.

  4. Masožravcům můžeme na pánvičce osmažit sušenou šunku dokřupava a navrch risotta ji nalámat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!