Italské jarní rizoto (Risotto primavera)
Recepty, OstatníSuroviny
- 400 g kulatozrnné rýže
- 1 větší šalotka
- 1-1,5 dl bílého vína
- olivový olej
- asi 3/4 l zeleninového vývaru
- sůl
- 1 mladá cuketa
- hrst vyloupaného hrášku
- 1 svazek zeleného chřestu
- 3 karotky střední velikosti
- 100 g másla
- 50 g parmezánu
- listová petržel nebo pažitka
- 80 g sušené šunky - nemusí být
Postup Italské jarní rizoto (Risotto primavera)
Postup přípravy receptu
-
Chřestu odlomíme dřevnaté konce a přidáme je do vývaru s další zeleninou dle chuti (mrkev, petržel apod.). Chřest nakrájíme na asi centimetrové kousky, hlavičky necháme stranou.
Na másle osmahneme na tenké nudličky nakrájenou karotku, na kousky nakrájenou cuketu a chřest. Osolíme a smažíme do poloměkka, zelenina nesmí být rozměklá.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a osmahneme ji do sklovita. Pak zalijeme vínem a necháme prudce odpařit. Začneme přilévat vařící vývar po částech. Vždy mícháme, necháme vsáknout a pořád dokola. Při posledním přidání vývaru zároveň vmícháme osmahnutou zeleninu i s máslem, na kterém se dělala. Necháme dovařit, do horkého odstaveného risotta vmícháme nastrouhaný parmezán, čerstvý hrášek, nasekané bylinky a chřestové hlavičky. Necháme jen prohřát a podáváme.
Masožravcům můžeme na pánvičce osmažit sušenou šunku dokřupava a navrch risotta ji nalámat.