Italská crostata
Recepty, PizzySuroviny
- Těsto na koláčovou formu 26 cm:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 malé vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce studené vody
- Náplň:
- 1 balení mraženého špenátu porcovaného
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g pečeného kuřecího masa
- 200 g sýru
- 100 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- vejce na potření
Postup Italská crostata
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si uděláme těsto. Mouku si prosejeme, uděláme do ní důlek a rozklepneme tam vejce. Přidáme sůl, na kostky nakrájené máslo, vodu a rychle zpracujeme do hladké lesklé koule. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.
Mezitím si vymažeme tukem koláčovou formu a vysypeme ji hrubou moukou. A připravíme si náplň. Na pánvi osmahneme cibulku dozlatova, přidáme mražený porcovaný špenát a podusíme s troškou vody. Špenát poté osolíme a přidáme stroužek prolisovaného česneku. Necháme vychladnout, stačí aby byl teplý, nikoli horký.
Pečené kuřecí maso nakrájíme na kostičky, sýr si nastrouháme a vejce promícháme se smetanou.
Nyní z těsta odebereme asi 2/3, vyválíme ho na tenkou placku a vyložíme ním koláčovou formu, aby nám vznikly i okraje. Zbytek těsta odkrojíme (a necháme na později).
Na těsto nasypeme polovinu strouhaného sýru, na který rozetřeme špenát a přidáme kuřecí maso. Opět posypeme zbylým sýrem a zalijeme smetanou s vejci. Zbytek těsta rozválíme na kruh a přeneseme na koláč jako pokličku. Přesahy opět odkrojíme a těsto dobře přimáčkneme u krajů. Ze zbytků těsta můžeme vykrájet ozdůbky. Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem, naneseme ozdoby a také je potřeme.
Koláč pečeme 30-40 minut na 160 stupňů.
Můžeme ho podávat za tepla i studena.