Italská crostata

Recepty, Pizzy

Suroviny

Těsto na koláčovou formu 26 cm:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 malé vejce
1 lžička soli
2 lžíce studené vody
Náplň:
1 balení mraženého špenátu porcovaného
1 cibule
1 stroužek česneku
200 g pečeného kuřecího masa
200 g sýru
100 ml smetany na vaření
2 vejce
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uděláme těsto. Mouku si prosejeme, uděláme do ní důlek a rozklepneme tam vejce. Přidáme sůl, na kostky nakrájené máslo, vodu a rychle zpracujeme do hladké lesklé koule. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.

  2. Mezitím si vymažeme tukem koláčovou formu a vysypeme ji hrubou moukou. A připravíme si náplň. Na pánvi osmahneme cibulku dozlatova, přidáme mražený porcovaný špenát a podusíme s troškou vody. Špenát poté osolíme a přidáme stroužek prolisovaného česneku. Necháme vychladnout, stačí aby byl teplý, nikoli horký.

  3. Pečené kuřecí maso nakrájíme na kostičky, sýr si nastrouháme a vejce promícháme se smetanou.

  4. Nyní z těsta odebereme asi 2/3, vyválíme ho na tenkou placku a vyložíme ním koláčovou formu, aby nám vznikly i okraje. Zbytek těsta odkrojíme (a necháme na později).

  5. Na těsto nasypeme polovinu strouhaného sýru, na který rozetřeme špenát a přidáme kuřecí maso. Opět posypeme zbylým sýrem a zalijeme smetanou s vejci. Zbytek těsta rozválíme na kruh a přeneseme na koláč jako pokličku. Přesahy opět odkrojíme a těsto dobře přimáčkneme u krajů. Ze zbytků těsta můžeme vykrájet ozdůbky. Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem, naneseme ozdoby a také je potřeme.

  6. Koláč pečeme 30-40 minut na 160 stupňů.

  7. Můžeme ho podávat za tepla i studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!