Husí játra na víně se slaninou
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 600 g husích jater
- 50 g rozinek
- 50 g lupínků mandlí
- 50 g rajského protlaku
- 50 g kečupu
- 2 dcl červeného vína
- 50 g švestkových povidel
- 100 g cibule
- sůl
- pepř
- 250 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 50 g oleje
- na špičku nože skořice mleté
- hvězdička badyánu
- cukr (podle potřeby)
- ocet (podle potřeby)
Postup Husí játra na víně se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Olej necháme ohřát a přidáme máslo. Játra z obou stran opečeme a vyjmeme. Dáme orestovat cibulku, lehce zalijeme vodou, přidáme kečup, protlak, povidla, špetičku skořice a badyán. Promícháme, dáme zpátky játra, opepříme a společně chvilku dusíme.
Přilijeme víno a na mírném ohni pomalu dokončíme. Osolíme, vyndáme játra, scedíme, dáme spařené rozinky a mandle a vrátíme játra do omáčky a ještě chvíli zredukujeme.
Podle chuti dosolíme, dosladíme nebo dokyselíme. Omáčka by měla být sladkokyselá asi jako burgundská.
Na pánvičce opražíme slaninu dokřupava, na sucho, tuk pustí sama. Dáme játra na talíř, přelijeme omáčkou a navrch dáme opraženou slaninu. Ideální s lokšema.