Husí játra na víně se slaninou

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

600 g husích jater
50 g rozinek
50 g lupínků mandlí
50 g rajského protlaku
50 g kečupu
2 dcl červeného vína
50 g švestkových povidel
100 g cibule
sůl
pepř
250 g anglické slaniny
50 g másla
50 g oleje
na špičku nože skořice mleté
hvězdička badyánu
cukr (podle potřeby)
ocet (podle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Olej necháme ohřát a přidáme máslo. Játra z obou stran opečeme a vyjmeme. Dáme orestovat cibulku, lehce zalijeme vodou, přidáme kečup, protlak, povidla, špetičku skořice a badyán. Promícháme, dáme zpátky játra, opepříme a společně chvilku dusíme.

  2. Přilijeme víno a na mírném ohni pomalu dokončíme. Osolíme, vyndáme játra, scedíme, dáme spařené rozinky a mandle a vrátíme játra do omáčky a ještě chvíli zredukujeme.

  3. Podle chuti dosolíme, dosladíme nebo dokyselíme. Omáčka by měla být sladkokyselá asi jako burgundská.

  4. Na pánvičce opražíme slaninu dokřupava, na sucho, tuk pustí sama. Dáme játra na talíř, přelijeme omáčkou a navrch dáme opraženou slaninu. Ideální s lokšema.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!