Tmavý třešňový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 80 g cukru krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce
- Na krém:
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 250 g tvarohu
- Na třešňovou hmotu:
- 1 sklenice kompotovaných třešní (alespoň 250 ml)
- 2 lžíce solamylu
- 250 ml šťávy z komp.třešní
- 1 lžíce cukru
- Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 100 g cukru krupice
- 1 lžíce kakaa
Postup Tmavý třešňový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme mouku a máslo které zpracujeme.
Přidáme cukr, kakao a promícháme.
Přimícháme vejce s mlékem a promícháme.
Vyklopíme na pracovní desku a zpracujeme v celistvé těsto. Zabalíme do folie a dáme do lednice, dokud nebudeme mít hotovou náplň.
Uvaříme si pudink z mléka a vanilkového prášku smíchaného s cukrem a dáme na chvilku vystydnout.
Třešně dáme scedit, šťávu ponecháme- pokud jí není 250 ml, dolijeme vodou. Dáme vařit.
Solamyl si smícháme v misce s cukrem, přidáme trošku ohřáté třešňové šťávy, rozmícháme a přilijeme ke zbytku. Za stálého míchání necháme chvilku provařit a pak zamícháme do hmoty třešně.
Do zchladlého pudinku přišleháme tvaroh.
Těsto vyndáme z lednice.
Dortovou formu vymažeme troškou oleje a těsto do ní vyválíme a uděláme 3 cm okraj.
Pudinkový krém dáme do zdobícího sáčku a dáme na těsto s mezerami po celém obvodu. Do mezer dáme připravené třešně.
Z mouky, másla, cukru, kakaa uděláme drobenku a dáme na povrch koláče.
Koláč dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct zhruba 50 minut.