Tmavý třešňový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
150 g změklého másla
80 g cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce mléka
1 vejce
Na krém:
1 vanilkový pudink v prášku
300 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
250 g tvarohu
Na třešňovou hmotu:
1 sklenice kompotovaných třešní (alespoň 250 ml)
2 lžíce solamylu
250 ml šťávy z komp.třešní
1 lžíce cukru
Na drobenku:
100 g hladké mouky
100 g změklého másla
100 g cukru krupice
1 lžíce kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme mouku a máslo které zpracujeme.

  2. Přidáme cukr, kakao a promícháme.

  3. Přimícháme vejce s mlékem a promícháme.

  4. Vyklopíme na pracovní desku a zpracujeme v celistvé těsto. Zabalíme do folie a dáme do lednice, dokud nebudeme mít hotovou náplň.

  5. Uvaříme si pudink z mléka a vanilkového prášku smíchaného s cukrem a dáme na chvilku vystydnout.

  6. Třešně dáme scedit, šťávu ponecháme- pokud jí není 250 ml, dolijeme vodou. Dáme vařit.

  7. Solamyl si smícháme v misce s cukrem, přidáme trošku ohřáté třešňové šťávy, rozmícháme a přilijeme ke zbytku. Za stálého míchání necháme chvilku provařit a pak zamícháme do hmoty třešně.

  8. Do zchladlého pudinku přišleháme tvaroh.

  9. Těsto vyndáme z lednice.

  10. Dortovou formu vymažeme troškou oleje a těsto do ní vyválíme a uděláme 3 cm okraj.

  11. Pudinkový krém dáme do zdobícího sáčku a dáme na těsto s mezerami po celém obvodu. Do mezer dáme připravené třešně.

  12. Z mouky, másla, cukru, kakaa uděláme drobenku a dáme na povrch koláče.

  13. Koláč dáme do vyhřáté trouby na 180 st. péct zhruba 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!