Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 160 g vody
- 150 g žitné celozrnné mouky
- Zápara:
- 250 g horké vody
- 2 lžíce sekaného dýňového semínka
- 200 g pšeničné mouky
- Těsto:
- 150-180 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1-2 lžičky drceného kmínu
Postup Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté necháme 10-12 hodin prokvasit. Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice.
Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny).
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky. Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou.
Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-