Husí stehno se zelím a knedlíkem - jednoduše
Recepty, Drůbeží masoPostup Husí stehno se zelím a knedlíkem - jednoduše
Postup přípravy receptu
-
Husí stehna opláchneme a řádně (opravdu nešetříme), z obou stran posolíme a pokmínujeme - nejlépe kmín a sůl vetřít. Dáme do lednice na 24 hod., minimálně přes noc.
Ráno husí stehna vyndáme z lednice a necháme 1-2 hod. odpočinout a přizpůsobit je pokojové teplotě. Cca půlhodinu před začátkem pečení dáme do trouby (nejlépe litinový) pekáč/hrnec, do kterého dáme cca 1 dl vody, zakrytý poklicí. Troubu zapneme na 100-120 °C.
Poté dáme husí stehna do pekáče/hrnce, kůží nahoru, zakryjeme poklicí a necháme péci při 100-120 °C, cca 4-5 hod. Během pečení občas stehna polijeme výpekem.
Zhruba 15 minut před koncem pečení připravíme (kupovaný) knedlík k ohřátí a červené zelí. Zelí i s lákem dáme do hrnce a povaříme 15 min.
Jakmile jsou stehna dopečena, sundáme poklici, naposledy je polijeme výpekem, troubu zapneme cca na 230 °C a dopečeme je asi15 minut, aby se vytvořila kůrčička a byla pěkně dozlatova.