Hruškový tažený závin s hrozinkami a ořechy

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
2 vejce + jedno na potření
1 dl vody
1 dl oleje
špetku soli
2 lžíce cukru
1 lžíce octa
5 dkg rozpuštěného másla
Náplň:
hrušky
nasekané ořechy
rozinky namočené v rumu (já neměl rum, tak jsem použil slivovici)
kakao
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme tak, že smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Popřípadě přidáváme lžičkou vodu tak, aby bylo těsto pěkně vláčné. Necháme v lednici hodinu odpočinout.

  2. Na pomoučněném plátýnku těsto rozválíme a pak taháme přes okraj stolu tak, abychom dosáhli potřebného tvaru. Já vytvořil obdélník.

  3. Těsto lehce posypeme kakaem a vanilkovým cukrem. Necháme volný prostor +-1,5 po krajích a cca 5 cm na konci těsta které, pomažeme rozpuštěným máslem. Dáme náplň. Tam kde máme pomazáno máslem, tam ne. A pomocí plátýnka utvoříme závin. Okraje těsta poskládáme pod závin a dáme na plech. Povrch pomažeme máslem a vejcem. Pečeme dorůžova na 170 stupňů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!