Hruškový tažený závin s hrozinkami a ořechy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce + jedno na potření
- 1 dl vody
- 1 dl oleje
- špetku soli
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 5 dkg rozpuštěného másla
- Náplň:
- hrušky
- nasekané ořechy
- rozinky namočené v rumu (já neměl rum, tak jsem použil slivovici)
- kakao
- vanilkový cukr
Postup Hruškový tažený závin s hrozinkami a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme tak, že smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Popřípadě přidáváme lžičkou vodu tak, aby bylo těsto pěkně vláčné. Necháme v lednici hodinu odpočinout.
Na pomoučněném plátýnku těsto rozválíme a pak taháme přes okraj stolu tak, abychom dosáhli potřebného tvaru. Já vytvořil obdélník.
Těsto lehce posypeme kakaem a vanilkovým cukrem. Necháme volný prostor +-1,5 po krajích a cca 5 cm na konci těsta které, pomažeme rozpuštěným máslem. Dáme náplň. Tam kde máme pomazáno máslem, tam ne. A pomocí plátýnka utvoříme závin. Okraje těsta poskládáme pod závin a dáme na plech. Povrch pomažeme máslem a vejcem. Pečeme dorůžova na 170 stupňů.