Hovězí závitky nadivoko, plněné prejtem a brusinkami
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 plátky hovězího zadního masa z kýty
- 200 g domácího prejtu (nebo vinné klobásy)
- 3 šalotky
- 1-2 polévkové lžíce ostřejší hořčice
- vývar z masa
- 3-4 polévkové lžíce divokých brusinek
- 150 ml červeného vína
- 1 větší pórek
- 2 světlé čerstvé papriky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 citrón
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- jalovec
- olej
- Na potření závitků:
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 1 polévková lžíce divokých brusinek
- kapka olivového oleje
Postup Hovězí závitky nadivoko, plněné prejtem a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené hovězí plátky masa jemně naklepeme, ze stran nařízneme, potřeme ostřejší hořčicí a poté potřeme prejtem, na který vložíme kousek pórku a kousek řapíkatého celeru.
Zakápneme divokými brusinkami, zavineme a upevníme pružinovými sponkami na závitky. Závitky potřeme směsí, kterou jsme si připravili z brusinek, rajského protlaku a olivového oleje a dáme do chladu asi na 2 hodiny.
Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nadrobno pokrájené šalotky, které orestujeme dozlatova a poté vložíme naložené závitky zprudka osmahnout, aby se nám maso pěkně zatáhlo a pustilo šťávu.
Orestované závitky přendáme do pekáčku, přidáme nové koření, bobkový list, jalovec, kousky řapíkatého celeru, kousky svělých paprik, přidáme červené víno, zamícháme a vše podlijeme vývarem z hovězího masa. Přikryjeme druhým pekáčkem a necháme dusit v troubě na 180 stupňů doměkka.
Když jsou závitky měkčí, odklopíme druhý pekáček a necháme je ještě chvíli dopéci doměkka. Měkké maso vyndáme, do šťávy přidáme ještě brusinky, krátce povaříme, vyndáme koření a ponorným mixérem trochu rozmixujeme (můžeme jen přecedit) a podle chuti ještě osolíme, opepříme, okyselíme citronem, maso vrátíme a už jen vše prohřejeme.
Moukou nezahušťujeme, omáčka je dost hustá i bez mouky.