Hovězí závitky nadivoko, plněné prejtem a brusinkami

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 plátky hovězího zadního masa z kýty
200 g domácího prejtu (nebo vinné klobásy)
3 šalotky
1-2 polévkové lžíce ostřejší hořčice
vývar z masa
3-4 polévkové lžíce divokých brusinek
150 ml červeného vína
1 větší pórek
2 světlé čerstvé papriky
2 stonky řapíkatého celeru
1 citrón
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
jalovec
olej
Na potření závitků:
1 polévková lžíce rajského protlaku
1 polévková lžíce divokých brusinek
kapka olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené hovězí plátky masa jemně naklepeme, ze stran nařízneme, potřeme ostřejší hořčicí a poté potřeme prejtem, na který vložíme kousek pórku a kousek řapíkatého celeru.

  2. Zakápneme divokými brusinkami, zavineme a upevníme pružinovými sponkami na závitky. Závitky potřeme směsí, kterou jsme si připravili z brusinek, rajského protlaku a olivového oleje a dáme do chladu asi na 2 hodiny.

  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nadrobno pokrájené šalotky, které orestujeme dozlatova a poté vložíme naložené závitky zprudka osmahnout, aby se nám maso pěkně zatáhlo a pustilo šťávu.

  4. Orestované závitky přendáme do pekáčku, přidáme nové koření, bobkový list, jalovec, kousky řapíkatého celeru, kousky svělých paprik, přidáme červené víno, zamícháme a vše podlijeme vývarem z hovězího masa. Přikryjeme druhým pekáčkem a necháme dusit v troubě na 180 stupňů doměkka.

  5. Když jsou závitky měkčí, odklopíme druhý pekáček a necháme je ještě chvíli dopéci doměkka. Měkké maso vyndáme, do šťávy přidáme ještě brusinky, krátce povaříme, vyndáme koření a ponorným mixérem trochu rozmixujeme (můžeme jen přecedit) a podle chuti ještě osolíme, opepříme, okyselíme citronem, maso vrátíme a už jen vše prohřejeme.

  6. Moukou nezahušťujeme, omáčka je dost hustá i bez mouky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!