Hovězí steak jedna báseň
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 hovězí steaky (á 180 -200 g)
- 200 ml olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- 3 PL jemnější hořčice
- 1 PL másla
- ½ PL nastrouhané omyté citronové kůry
- 1 PL čerstvého drceného barevného pepře
- 1 ČL sladké červené papriky
- 1 PL worcesteru
- sůl
- + dle každého pak ještě vejce na volská oka
Postup Hovězí steak jedna báseň
Postup přípravy receptu
-
Olej, česnek, hořčici, worcester, papriku a nastrouhanou citronovou kůru smícháme v misce a směs důkladně vetřeme do masa. Necháme asi na 3 hodiny odležet v chladu.
Na rozehřátou pánev pak položíme plátky masa a steaky opékáme z každé strany cca 1 minutu. Pak si snížíme teplotu a přidáme máslo, které zjemní chuť steaku.
Dopékáme dál po dobu 3 až 5 minut z každé strany tak, jak chceme mít steaky propečené. Zda je steak hotový, poznáme tlakem prstů, pokud povolí a je ještě hodně krvavý, tak jej opékáme i déle.
Teprve teď steak osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Pak steaky zabalíme na 5 minut do alobalu a necháme dojít.
Mezitím si připravíme přílohu (hranolky) a můžeme servírovat. Můžeme přidat na steak třeba volské oko. Talíř zdobíme zeleninou, apod.