Hovězí steak jedna báseň

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 hovězí steaky (á 180 -200 g)
200 ml olivového oleje
2-3 stroužky česneku
3 PL jemnější hořčice
1 PL másla
½ PL nastrouhané omyté citronové kůry
1 PL čerstvého drceného barevného pepře
1 ČL sladké červené papriky
1 PL worcesteru
sůl
+ dle každého pak ještě vejce na volská oka

Postup přípravy receptu

  1. Olej, česnek, hořčici, worcester, papriku a nastrouhanou citronovou kůru smícháme v misce a směs důkladně vetřeme do masa. Necháme asi na 3 hodiny odležet v chladu.

  2. Na rozehřátou pánev pak položíme plátky masa a steaky opékáme z každé strany cca 1 minutu. Pak si snížíme teplotu a přidáme máslo, které zjemní chuť steaku.

  3. Dopékáme dál po dobu 3 až 5 minut z každé strany tak, jak chceme mít steaky propečené. Zda je steak hotový, poznáme tlakem prstů, pokud povolí a je ještě hodně krvavý, tak jej opékáme i déle.

  4. Teprve teď steak osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Pak steaky zabalíme na 5 minut do alobalu a necháme dojít.

  5. Mezitím si připravíme přílohu (hranolky) a můžeme servírovat. Můžeme přidat na steak třeba volské oko. Talíř zdobíme zeleninou, apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!