Hovězí roláda plněná špenátem a uzeninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Hovězí zadní 750 g
sůl
pepř bílý mletý
grilovací koření nebo paprika sladká
uzenina - anglická slanina nebo vysočina
vepřové párky 1 pár
špenát mražený 1 ks
česnek stroužek 1 ks
vejce 1 ks
špek
cibule 3 ks (1/2 ks pod špenát a zbytek pod maso)
vývar (voda) na podlití
mouka hladká 2 lžíce

Postup přípravy receptu

  1. Špenát si rozmrazíme a přebytečnou vodu vylijeme.

  2. V kastrolku si rozehřejeme tuk, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a orestujeme jí do sklovata,pak přidáme špenát a vydusíme ho do husta.

  3. Poté přidáme prolisovaný česnek, špenát osolíme, opepříme a odstavíme stranou k vychladnutí.

  4. Do vychladlého špenátu vlijeme rozšlehané vejce.

  5. Hovězí maso si očistíme a prokrojíme ho do tvaru plátu (udělají na požádání i v řeznictví).

  6. Plát masa naklepeme přes fólii - od středu masa směrem k okrajům - a zlehka ho posypeme grilovacím kořením. Pak na 2/3 délky masa naklademe plátky uzeniny, které potřeme špenátovou plňkou.

  7. Na ní položíme po délce párky a roládu zavineme (od naplněné strany k nenaplněné). Roládu si zpevníme nití a zlehka jí osolíme.

  8. Troubu si rozehřejeme na 190°C.

  9. V pekáčku si zlehka rozpustíme špek a na něm roládu ze všech stran opečeme do zatažení masa. Pak k roládě přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka jí orestujeme.

  10. Poté maso podlijeme horkým vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, pekáč přiklopíme a dáme jej do vyhřáté trouby.

  11. Asi po 15 minutách troubu ztlumíme na 170°C a maso pečeme za občasného otáčení a přelévání výpekem do měkka. Dle potřeby maso zlehka podlijeme.

  12. Měkké maso vyjmeme a dáme vychladnout.

  13. Šťávu si v pekáčku vydusíme na tuk (v troubě nebo na sporáku) a ten zasypeme hladkou moukou. Mouku si za stálého míchání orestujeme do růžova a zalijeme jí chladným vývarem. Šťávu řádně metličkou rozšleháme do hladka a necháme jí 15 minut provařit.

  14. Pak šťávu přes jemný cedník propasírujeme, dle potřeby dosolíme a necháme jí ještě asi 5 minut pomalu provářet, aby nám pustila na povrch tuk (glanc).

  15. Vychladlou roládu zbavíme provázku a nakrájíme jí na porce. Ohříváme jí na pařáčku, nebo v troubě pod poklicí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka a měla by mít jemnou chuť. Jako příloha se hodí vařené brambory, bramborové knedlíky, houskové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!