Hovězí roláda plněná špenátem a uzeninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Hovězí zadní 750 g
- sůl
- pepř bílý mletý
- grilovací koření nebo paprika sladká
- uzenina - anglická slanina nebo vysočina
- vepřové párky 1 pár
- špenát mražený 1 ks
- česnek stroužek 1 ks
- vejce 1 ks
- špek
- cibule 3 ks (1/2 ks pod špenát a zbytek pod maso)
- vývar (voda) na podlití
- mouka hladká 2 lžíce
Postup Hovězí roláda plněná špenátem a uzeninou
Postup přípravy receptu
-
Špenát si rozmrazíme a přebytečnou vodu vylijeme.
V kastrolku si rozehřejeme tuk, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a orestujeme jí do sklovata,pak přidáme špenát a vydusíme ho do husta.
Poté přidáme prolisovaný česnek, špenát osolíme, opepříme a odstavíme stranou k vychladnutí.
Do vychladlého špenátu vlijeme rozšlehané vejce.
Hovězí maso si očistíme a prokrojíme ho do tvaru plátu (udělají na požádání i v řeznictví).
Plát masa naklepeme přes fólii - od středu masa směrem k okrajům - a zlehka ho posypeme grilovacím kořením. Pak na 2/3 délky masa naklademe plátky uzeniny, které potřeme špenátovou plňkou.
Na ní položíme po délce párky a roládu zavineme (od naplněné strany k nenaplněné). Roládu si zpevníme nití a zlehka jí osolíme.
Troubu si rozehřejeme na 190°C.
V pekáčku si zlehka rozpustíme špek a na něm roládu ze všech stran opečeme do zatažení masa. Pak k roládě přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka jí orestujeme.
Poté maso podlijeme horkým vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, pekáč přiklopíme a dáme jej do vyhřáté trouby.
Asi po 15 minutách troubu ztlumíme na 170°C a maso pečeme za občasného otáčení a přelévání výpekem do měkka. Dle potřeby maso zlehka podlijeme.
Měkké maso vyjmeme a dáme vychladnout.
Šťávu si v pekáčku vydusíme na tuk (v troubě nebo na sporáku) a ten zasypeme hladkou moukou. Mouku si za stálého míchání orestujeme do růžova a zalijeme jí chladným vývarem. Šťávu řádně metličkou rozšleháme do hladka a necháme jí 15 minut provařit.
Pak šťávu přes jemný cedník propasírujeme, dle potřeby dosolíme a necháme jí ještě asi 5 minut pomalu provářet, aby nám pustila na povrch tuk (glanc).
Vychladlou roládu zbavíme provázku a nakrájíme jí na porce. Ohříváme jí na pařáčku, nebo v troubě pod poklicí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka a měla by mít jemnou chuť. Jako příloha se hodí vařené brambory, bramborové knedlíky, houskové knedlíky.