Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 400-500 g Hovězí maso na guláš (kližka, krk)
- Čerstvé lišky – v množství tak do 2 dlaní
- Červené víno (nejlépe polosladké) – 1 dl
- Mrkev – 2 větší
- Petržel – 1 větší
- Celer
- Červená cibule – 1 kus
- Červená marmeláda (nejlépe brusinková) - 1 lžička
- Koření:
- sůl
- pepř
- nové koření
- fenykl
- hřebíček
- kmín
Postup Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do hluboké pánve na máslo. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené lišky. Pustí si vodu, takže je několik minut podusíme, pak necháme odpařit vodu, přidáme víno a nepřikryté necháme odpařovat.
Mezitím v třecí misce rozdrtíme půl čajové lžičky fenyklu, lžičku kmínu, 4-5 hřebíčků a 4 kuličky nového koření.
Po odpaření alkoholu z vína přidáme koření a marmeládu, rozmícháme a v momentě, kdy se koření rozvoní, necháme směs mimo plamen odpočinout.
Kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky umístíme na druhou pánev s máslem.
Kostky masa (nejlépe prorostlejší - pustí více šťávy) přidáme k zelenině osmahnout ve chvíli, kdy zelenina začne na másle šumět“. Necháme maso zatáhnout a zeleninu mírně zkaramelizovat (mrkev tak pustí do masa nasládlou chuť).
Přidáme ke směsi z lišek, podlijeme vodou (lze použít i hovězí vývar), mírně osolíme (vodu budeme později odpařovat), opepříme a přikryté pokličkou necháme na mírném plamenu dusit 1,5 – 2 hod. Občas vše promícháme, popř. přidáme vodu (vývar).
Až je maso zcela měkké a rozpadá se na vlákna, necháme odpařit přebytečnou tekutinu do konzistence středně husté omáčky. Teď je na místě ochutnání a případné dosolení podle potřeby. Celková chuť by měla být výrazně hovězí a mírně nasládlá. Jako přílohu volíme např. šťouchané brambory.