Švédské masové kuličky
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Kuličky:
- 500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
- sůl
- bílý pepř
- 150 g (asi 2ks) vařených brambor
- 75 g strouhanky
- 200 ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce jemně pokrájené cibule
- 5 lžic rozehřátého másla
- 1 vejce
- trochu nového koření
- olej
- Omáčka:
- 250 ml hovězího vývaru (nebo bujon)
- 100 ml smetany
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sojové omáčky
- hladká mouka na zahuštění
Postup Švédské masové kuličky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve zalijeme strouhanku mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Mezitím do masa přidáme vidličkou našlehané vejce a vše ostatní a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i namočenou strouhanku. Namočenýma rukama tvoříme kuličky velké asi jako míčky na pink-pong. Pečeme na pánvi do zlatova, pak vyndáme na ubrousek okapat.
Na omáčku si horký vývar ochutíme, přidáme smetanu ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a omáčku provaříme. Nakonec do omáčky přidáme usmažené kuličky a necháme přejít varem, aby se prohřály. Podáváme s brusinkami.