Švédské masové kuličky

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Kuličky:
500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
sůl
bílý pepř
150 g (asi 2ks) vařených brambor
75 g strouhanky
200 ml mléka nebo smetany
2 lžíce jemně pokrájené cibule
5 lžic rozehřátého másla
1 vejce
trochu nového koření
olej
Omáčka:
250 ml hovězího vývaru (nebo bujon)
100 ml smetany
sůl
pepř
1 lžíce sojové omáčky
hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve zalijeme strouhanku mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Mezitím do masa přidáme vidličkou našlehané vejce a vše ostatní a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i namočenou strouhanku. Namočenýma rukama tvoříme kuličky velké asi jako míčky na pink-pong. Pečeme na pánvi do zlatova, pak vyndáme na ubrousek okapat.

  2. Na omáčku si horký vývar ochutíme, přidáme smetanu ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a omáčku provaříme. Nakonec do omáčky přidáme usmažené kuličky a necháme přejít varem, aby se prohřály. Podáváme s brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!