Bramborový makovec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml kysané smetany
- 100 g vařených brambor
- 200 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- Poleva:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce horké vody
Postup Bramborový makovec
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme smetanu, jemně nastrouhané brambory, mák a mouku promíchanou s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru asi 23 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C asi půl hodiny (zkoušíme špejlí, jestli se těsto nelepí).
Pak vyndáme z trouby, necháme ve formě trochu vychladnout a nakonec vyklopíme.
Kdo má rád více sladké, může si z moučkového cukru, citronu a vody vymíchat hladkou polevu a rozetřít jí na ještě teplý makovec. Na ozdobu si poslední lžíci polevy můžete přibarvit potravinářskými barvami a moučník dozdobit.