Plíčky od hajného ze „Šlajfu“
Recepty, OmáčkySuroviny
- 300 g vepřové plíce
- 300 g vepřová slezina
- 400 g vepřové srdce
- 100 g domácího uzeného boku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 jarní cibulka
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžičky rozmarýnu
- 12 kuliček nového koření
- 20 kuliček celého pepře
- 8 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- 1 citrón
- 2 lžíce cukru krystalu
- 2 cm syrového zázvoru
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- sádlo
Postup Plíčky od hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
V hrnci nechám přes noc odmočit vnitřnosti ponořené ve vodě, do které jsem přilil 0,5 dcl octa. Druhý den plíčky řádně propláchnu, nechám okapat a pak vložím do hrnce. Zaliji vodou, osolím, opepřím. Přidám 1 cibuli, 2 stroužky česneku a polovinu koření. Přivedu k varu, posbírám pěnu z povrchu a na mírném ohni vařím 2 hodiny.
Mezitím si nakrájím na drobno uzené, cibuli, česnek, jarní cibulku, kořenovou zeleninu a zázvor. To vše postupně přidávám do kastrolu a na sádle osmahnu. Pak přisypu cukr, nechám zkaramelizovat, zastříknu citrónovou šťávou a usilovně promíchám. Poté na základ vsypu na kostky nakrájené vařené zchladlé plíčky. Zasmažím je poté zaliji scezeným vývarem z plíčků. Do čajového vajíčka dám druhou polovinu koření a vhodím jej do omáčky. To vše nechám převalovat další hodinu. Potom promíchám smetanu s moukou a zakvedlám to do omáčky. Dochutím citrónem, cukrem nebo solí dle vlastní chuti. Provařím a podávám s karlovarským knedlíkem.