Bramborový krém s parmazánovou kůrou
Recepty, PolévkySuroviny
- 100 g kůry z parmazánu
- 400 g brambor
- 1 menší cibule
- 1 PL máslo
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývar (ev. voda)
- 500 ml mléko
- sůl
- pepř
- muškátový ořech
- 200 ml smetana na šlehání
- 100 ml sherry (lze vynechat)
Postup Bramborový krém s parmazánovou kůrou
Postup přípravy receptu
-
Parmazánovú kôru pokrájame ostrým nožom na menšie kúsky - cca 1x1cm.
Na masle osmažíme do sklovita pokrájanú cibuľu, potom pretlačíme cesnak a necháme zavoňať.
Očistené a pokrájané zemiaky a parmazánové kúsky pridáme do hrnca, premiešame, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme čiernym korením a orieškom. Prilejeme aj mlieko a varíme cca 30 min., zemiaky aj kôra zmäknú.
Obsah hrnca rozmixujeme tyčovým mixérom - ak sa úplne nedá, nič sa nedeje, je príjemné pri konzumácii polievky natrafiť na kúsok parmazánovej žuvačky.
Vlejeme šľahačku a sherry - ochutnáme a príp. dosolíme. Už nevaríme, len prehrejeme. Podávame napr. s opečenou topinku, ja som dnes zvolila omeletu pokrájanú na pásky.