Hovězí pupek na jalovčinkách

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího pupku (2 pláty)
15 kuliček jalovce
20 dkg Lopenické slaniny
3 vrchovaté lžičky koření Roštěnky (Avokádo)
1 velká cibule
sůl
pepř
olej
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Pláty hovězího pupku precizně odblaníme. Nakrájíme na velké kostky.

  2. Do 1 dl oleje přidáme koření Roštěnky“ a dobře promícháme.

  3. Maso osolíme a bohatě i opepříme a nalijeme na kostky olej s kořením. Rukama poctivě vetřeme všechnu směs do masa a necháme asi půl hodiny při pokojové teplotě odležet.

  4. Lopenickou slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na silnější plátky a následně na kostičky.

  5. Do většího hrnce si dáme lžičku oleje a opečeme kostičky slaniny zcela do křupava.

  6. Poté přidáme nakrájenou cibuli a opečeme také do tmavě zlaté barvy.

  7. Kuličky jalovce rozmáčkneme plochou stranou nože a společně s bobkovým listem, novým kořením přidáme do slaninového výpeku a chvilku restujeme, dokud neucítíme zavonět jalovec.

  8. Kostky masa přidáme do hrnce k cibuli a slanině a necháme zatáhnout.

  9. Maso podlijeme do ¾ vodou tak, aby nebylo zcela ponořeno. Pod pokličkou dusíme při mírném varu asi 2 hodiny. Je-li potřeba, doléváme vodou opět do ¾ masa.

  10. Jakmile jsou kostky masa měkké, vyjmeme ho z hrnce a vzniklou silnou šťávu lehce propasírujeme a zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme ve vodě a zlehka 10 – 15 minut provaříme.

  11. Po provaření šťávy-omáčky vrátíme maso a podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!