Hovězí polévka skoro lepší jako od babičky- Phở Tai
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 kg hovězí křížové kosti
- 1 kg hovězí oháňka
- 2 cibule
- 5 cm zázvoru
- 1 česnek celý
- 2 skořice celá
- 3 anýzu
- ČL koriandru
- 2 PL rybí omáčky
- 1 ČL cukru
- Obloha:
- rýžové nudle
- hovězí maso
- koriandrová nať
- bazalka
- jarní cibulka
- fazolové klíčky mungo (Giá)
- limetka nebo citron
Postup Hovězí polévka skoro lepší jako od babičky- Phở Tai
Postup přípravy receptu
-
Všude je velmi receptů na tuto fantastickou vietnamskou polévku, ale většina zapomíná že tajemství této polévky je v její základní surovině = hovězím vývaru. Takže žádný Solamyl, ani sojová omáčka či mrkev nebo Jidášovo ucho.
Klasika jsou pomalu a dlouho vařené suroviny na nízkém plameni a nejlepší je až 20 hodin. Tím dostaneme tu správnou konzistenci a chuť.
Do silně vroucí vody dáme vařit kosti a nakrájenéný ocas. Sbíráme kal (pěnu). Po 10 minutách snížíme plamen a přidáme silně opražené očerněné přísady, které jsou nakrájené na hrubo: cibule, česnek, zázvor, anýz cely, skořice (paličky), koriandr semínka.
Vývary můžeme dělat dvěma způsoby jako neochuceného (bez soli a rybí omáčky na všeobecné použití nebo ochutit pro Phu s rybí omáčkou a cukrem). Vaříme na nízkém plameni do nekonečna a pak zcedíme a odložíme do lednice. Odebereme mastná oka na povrchu a použijeme jen čistý vývar. Můžeme také dát zmrazit na kostičky a použít samostatně.
Phu Polévka: Kvalitní syrové hovězí maso (steak) nakrájíme nebo si ho nakrájíme na kráječi na velmi jemně plátky (dělá se to nejlépe, když je maso zmrazené). Přichystáme si vedle misky.
Rýžovou slizy dáme vařit, horkou část slizů (porci dáme na dno misky). Na slize poklademe část nakrájených bylinek, jarní cibulku a koriandr. K tomu poklademe syrové na jemno nakrájené plátky steakového hovězího.
Vroucím vývarem zaliji maso a servírujeme. Tím se nám na jemno nakrájené maso uvaří. Pro každého nachystáme další čerstvé ingredience jako zeleninové klíčky bylinky, bazalku a i mátu a ochutiny jako čersté chilli na drobno nakrájené, rybí omáčku, limetku nebo citron a někde přidávají ještě Hoisin omáčku, vše podle individuální chutě.