Hovězí plátky v česnekovo-smetanové omáčce
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- hovězí maso (měla jsem plec)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sladká mletá paprika
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 KL mletého kmínu
- nasekaná pažitka
- trocha oleje
- Na zahuštění omáčky:
- hladká mouka (dávám od oka)
- zbytek smetany ke šlehání
Postup Hovězí plátky v česnekovo-smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme, pokud na něm budou slabé blanky. Nakrájíme ho na plátky asi tak 1 cm, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a dáme mezitím stranou.
Na pánvi s rozpáleným olejem dáme zatáhnout maso ze všech stran. Když máme maso zatažené, odložíme ho na talíř.
V pánvi s výpekem zpěníme spolu s česnekem oloupanou a najemno nakrájenou cibuli, k tomu přidáme maso, podlijeme ho vodu a dusíme doměkka, popřípadě doléváme vodu, která se při dušení vypaří.
Když je maso měkké, vyndáme ho z pánve na talíř. Omáčku zahustíme moukou smíchanou se smetanou a opatrně lijeme ke šťávě z masa, metličkou rozšleháme v pánvi, aby se netvořily hrudky, popřípadě můžeme naředit trochou vody.
Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a nasekanou pažitkou. Maso vrátíme do omáčky a necháme ještě projít varem.