Hovězí loupaná plec na víně po italsku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600-800 hovězí loupané plece
- 700 ml červeného vína (těžšího)
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1/2 celeru (nebo 2-3 stonky řapíkatého celeru)
- 1 kořenová petržel
- 1/2 paličky česneku (neoloupané)
- 3 bobkové listy
- kousek celé skořice
- 1 lžička celého hřebíčku
- snítka čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
- pepř
- sůl
- hladká mouka
- olivový olej (extra virgn)
- hovězí vývar (k naředění omáčky)
Postup Hovězí loupaná plec na víně po italsku
Postup přípravy receptu
-
Maso vcelku nasolíme a vložíme do větší mísy.
Přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na středně velké kusy, cibuli velmi hrubě nasekanou, celou skořici, hřebíček, celý pepř, rozmarýn a neoloupaný česnek. Zalijeme červeným vínem tak, aby vše bylo ponořené.
Po minimálně dvanácti hodinách maso vyjmeme, osušíme a obalíme v hladké mouce.
V kastrolu rozehřejeme olivový olej a maso opečeme ze všech stran dohněda.
Mezitím scedíme zeleninu z vinného nálevu a víno uchováme.
K opečenému masu přidáme scezenou a okapanou zeleninu s kořením a restujeme asi 5 minut.
Poté zalijeme vínem z marinády, vyjmeme česnek a skořici a uvedeme k varu.
Teplotu snížíme na minimum, přiklopíme pokličkou a za průběžného hlídání dusíme 2,5-3 hodiny. Měkké maso vyjmeme a krájíme na plátky.
Ostatní suroviny propasírujeme, případně ještě rozmixujeme, naředíme silným vývarem a dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Výslednou omáčku můžeme zjemnit silným plátkem másla.