Hovězí loupaná plec na pepři a bramborové kaši
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězí loupané plece
- 1 cibule
- 50 g sádla
- 2-3 lžičky drceného černého pepře
- 1 stroužek česneku
- 3-4 lžíce hladké mouky
- 500 ml masového vývaru
- sůl
- 8 středně velkých brambor
- 3 lžíce másla
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
Postup Hovězí loupaná plec na pepři a bramborové kaši
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno.
V kastrole rozpálíme sádlo a cibuli osmažíme dozlatova. Do tohoto základu přidáme kousky masa, opečeme ho ze všech stran dohněda, osolíme, přidáme drcený pepř, česnek utřený se solí a zalijeme horkým vývarem do poloviny výšky masa. Teplotu ztlumíme na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme půl hodiny (kontrolujeme a případně doléváme malé množství teplého vývaru).
Po půlhodinovém dušení odstraníme pokličku, teplotu zvýšíme na maximum a výpek vysmahneme na tuk. Zaprášíme prosátou hladkou moukou, zasmahneme a zalijeme zbytkem teplého vývaru. Dobře rozmícháme a maso dodusíme doměkka. Často mícháme.
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a ušleháme s máslem. Během šlehání (elektrickým šlehačem) přiléváme horkou smetanu. Kaši dosolíme a servírujeme s hovězím s pepřovou omáčkou (viz foto).